Enostavna miso juha
- Kos kombu alge -2cm (algo namočimo približno 10 minut pred začetkom kuhanja)
- 1 manjša čebula narezana na kose poljubne oblike
- 1 korenje narezano na palčke
- Drobno nasekljana mlada čebula
- 2 čajni žlički misaNajprej zavremo vodo. Dodamo nasekljane alge skupaj z vodo, v kateri so se namakale, čebulo in korenje. Kuhamo, dokler zelenjava ni mehka. V malo vode raztopimo miso in ga na koncu dodamo juhi. Dobro premešamo in nato dodamo še mlado čebulo.

Prosena kaša s “squash” bučo
- 1 šalica kaše
- 2 šalici na kocke narezane buče
- 3 ½ šalice vode
- Sol po okusu
- Sesekljan drobnjak ali petršilj
Kašo in bučo damo v posodo in zalijemo z vodo ter dodamo sol. Zavremo in nato na
minimalnem ognju kuhamo 20 – 25 minut. Na koncu začinimo še z drobnjakom ali petršiljem.
Rjav riž z azuki fižolom
- 1 šalica okroglozrnatega rjavega riža
- ¼ šalice čez noč namočenega azuki fižola
- 2 ¼ šalice vode
- Sol po okusu
Riž in azuki fižol zmešamo in damo v ekonom lonec. Dodamo vodo in sol ter zapremo
pokrov. Ko voda zvare kuhamo na minimalnem ognju 45 – 50 minut.
Pražen riž
- 4 šalice kuhanega rjavega riža
- 1 žlica sezamovega olja
- ½ šalice daikona (bela redkev) nareznaega na tanke kockice
- ¼ šalice sesklajnega zelenja daikona
- 2 žlici sojine omakeTamari
Olje segrejemo v ponvi in smo pri tem pazljivi, da se ne zažge. Prepražimo daikon in zelenje
ter dodamo riž in pokrijemo s pokrovom. Kuhamo približno 7 minut. Dodamo tamari in dobro
premešamo. Ogenj malo povečamo in tako vse skupaj pražimo še 5 minut. Zraven ves čas
mešamo.
Pečena jabolka s polivkom iz rozin
- 5 jabolk
- 1 šalica 100%, naravnega jabolčnega soka
- ¼ šalice rozin
- 1 žilca kuzuja
- Ščepec soli
V pečici pečemo jabolka, na dnu pekača naj bo približno 0,5 cm vode, na 200 stopinj celzija 15 -20
minut.
V posodi zmešamo jabolčni sok, rozine in sol ter zavremo. Ogenj zmanjšamo na minimum
in kuhamo 10 minut. V vodi raztopimo kuzu in ga na koncu dodamo rozinam in jabolčnemu
soku. Dobro premešamo.
Ko so jabolka pečena, vsakega prelijemo z omako iz rozin in serviramo še vroča.
Piškoti z arašidovim maslom
- 1 šalica moke rjavega riža
- 1 šalica ovsenih kosmičev
- Ščepec soli
- 2 čajni žlički cimeta
- 1 šalica sesekljanih suhih banan
- 1 šalica seskljanih popraženih arašidov
- 1 šalica jabolčnega soka
- 4 žlice arašidovega masla (100% arašidovo maslo, brez sladkorja in drugih dodatkov!)
- ¼ šalice hladno stiskanega sončničnega olja
- ¼ šalice riževega ali ječmenovega slada
V posodi zmešamo vse suhe sestavine.
V drugi posodi na nizkem ognju zmešamo jabolčni sok, arašidovo maslo, olje in slad, tako
da dobimo kremasto mešanico. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Nato počasi zmešamo v
mešanico suhih sestavin.
Oblikujemo piškote poljubne oblike in velikosti.
Piškote pečemo v vnaprej segreti pečica na 180 stopinj celzija 15 – 20 minut oziroma toliko,
da so piškoti rahlo rjave barve.