Makrobiotski recepti – za ravnovesje na krožniku

Uvod v makrobiotsko kuhinjo

Makrobiotska prehrana temelji na naravnih, polnovrednih sestavinah, ki telesu zagotavljajo hranila, energijo in ravnovesje. Hrana po teh načelih ni le vir sitosti, temveč orodje za zdravje in osebno harmonijo. Spodaj vam predstavljamo nekaj preprostih in okusnih receptov, ki sledijo makrobiotskim načelom. Makrobiotski recepti so primerni za vsakodnevno pripravo in so odlična iztočnica za bolj zavesten odnos do hrane.

Enostavna miso juha

  • 3 šalice vode
  • kos kombu alge (2 cm, namočimo 10 minut)
  • 1 manjša čebula (narezana)
  • 1 korenje (narezano na palčke)
  • drobno nasekljana mlada čebula
  • 2 čajni žlički misa

Zavremo vodo in dodamo alge, čebulo in korenje. Kuhamo do mehkega. V malo vode raztopimo miso in ga na koncu dodamo. Primešamo mlado čebulo.

Prosena kaša s “squash” bučo 

  • 1 šalica kaše
  • 2 šalici narezane buče
  • 3 ½ šalice vode
  • sol po okusu
  • drobnjak ali peteršilj

Kašo in bučo kuhamo v vodi z dodatkom soli 20–25 minut. Začinimo z drobnjakom ali peteršiljem. 

______________________________

Rjav riž z azuki fižolom 

  • 1 šalica rjavega riža
  • ¼ šalice namočenega azuki fižola
  • 2 ¼ šalice vode
  • sol po okusu

Vse sestavine kuhamo v ekonom loncu 45–50 minut na nizkem ognju.

____________________________

Pražen riž 

  • 4 šalice kuhanega rjavega riža
  • 1 žlica sezamovega olja
  • ½ šalice narezanega daikona
  • ¼ šalice sesekljanega daikonovega zelenja
  • 2 žlici tamari (sojina omaka)

V ponvi segrejemo olje, dodamo daikon in zelenje, nato riž. Pokrijemo in kuhamo 7 minut. Dodamo tamari in pražimo še 5 minut. (p)

Pečena jabolka z rozinovo omako

  • 5 jabolk
  • 1 šalica jabolčnega soka
  • ¼ šalice rozin
  • 1 žlica kuzuja
  • ščepec soli

Jabolka pečemo v pekaču z malo vode 15–20 minut pri 200 °C. Rozine, sok in sol zavremo, nato kuhamo 10 minut. Dodamo kuzu, premešamo in z omako prelijemo pečena jabolka.

_______________________________

Piškoti z arašidovim maslom

  • 1 šalica moke rjavega riža
  • 1 šalica ovsenih kosmičev
  • ščepec soli
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 1 šalica sesekljanih suhih banan
  • 1 šalica sesekljanih popraženih arašidov
  • 1 šalica jabolčnega soka
  • 4 žlice 100 % arašidovega masla
  • ¼ šalice sončničnega olja (hladno stiskano)
  • ¼ šalice riževega ali ječmenovega slada

Suhe sestavine zmešamo. Vse tekoče na nizkem ognju združimo v kremo. Ko se ohladi, dodamo suhim. Oblikujemo piškote in pečemo 15–20 minut pri 180 °C, da rahlo porjavijo. (p)

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.